Keresés...

Spotlight a Vatikánban (16)

Az Oscar-díj átadó gálához vezető út is Rómába vezet. Pontosabban, a Vatikánba. A Spotlight – Egy nyomozás részletei (Spotlight, hazai bemutató: február 18.) néhány bostoni újságíróról szól, akik egy véreb makacsságával erednek egy borzasztó történet, pedofil papok eltussolt ügye nyomába.

Múlt csütörtökön a film megérkezett oda, ahol talán a legnagyobb figyelemmel nézték: levetítették annak a főpapokból álló vatikáni bizottságnak, amely a filmbelihez hasonló botrányokkal foglalkozik. A bizottság vezetője, Seán O’Malley bíboros maga irányította a filmbeli események után Bostonban lefolytatott 2002-es vizsgálatot is. A vetítés egy háromnapos tanácskozást vezetett be, és elnyerte a bizottság tagjainak tetszését.

– Kiváló film – nyilatkozta Peter Saunders, a bizottság brit tagja. – Minden katolikusnak látnia kellene, és főleg minden papnak.
A Vatikán Rádió szintén foglalkozott a Spotlight-tal, „lenyűgözőnek” és „őszintének” nevezte: másképp valószínűleg nem is nevezték volna a filmet hat Oscar-díjra.



 
Elejére!