Keresés...

Capa-nagydíj 2016

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ névadója születésének 102. évfordulóján kiírja a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjhoz kapcsolódó 2016. évi pályázatot azon alkotók munkájának elismeréseképpen, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a magyar fotográfia területén.


A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot. A Capa Központ az ösztöndíjak és a díj kiosztásával is hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja.

A Capa-nagydíj 2016 elnyerése pályázathoz kötött, jelölésre nincs mód. A pályázat nem anonim. A díjra egyéni alkotók vagy kis létszámú (maximum 5 fős) alkotócsoportok jelentkezhetnek. A pályázaton magyar vagy Magyarországon élő külföldi állampolgárok indulhatnak. Alkotócsoportok esetén a pályázók legalább fele kell, hogy megfeleljen ennek a feltételnek. Pályázni már folyamatban lévő, de még nem publikált munkával és a munka befejezését felvázoló szinopszissal lehet, amely kitér a munka végső formájára, installálásának tervezett módjára is. Publikálatlan anyagnak tekinthető minden olyan munka, amely tartalmazhat ugyan korábban már bemutatott elemeket, de az eredetitől eltérő koncepció szerint egy új művet hoz létre. A pályázatra olyan pályaműveket és szinopszisokat várunk, amelyek társadalmilag elkötelezett alkotói módokról tesznek tanúbizonyságot. A zsűri a pályázat első szakaszában három ösztöndíjast választ ki, akik a leadott szinopszisuk alapján folytatják a már megkezdett munkát és erről beszámolnak a zsűrinek. Ezek után, a pályázat második szakaszában a zsűri a három ösztöndíjas közül választja ki a nagydíjast. Az ösztöndíjasok megnevezése után a három nyertes a Capa-nagydíj pályázatán részt vevő anyagával más pályázaton nem indulhat a nagydíj bejelentéséig.

Az ösztöndíjasok 500-500 ezer forint ösztöndíjban részesülnek. A nagydíjas további 3 millió 500 ezer forintot vehet át.

Az ösztöndíj és a díj odaítéléséről neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló, öttagú, független zsűri dönt. A zsűri munkáját a titkár segíti, akinek szavazati joga nincs. A zsűrizés több – online és személyes részvételű – fordulóban, zártkörűen és angolul zajlik.

A Capa-nagydíj 2016 pályázat felépítése:
• 2016. január: a Capa-nagydíj 2016 zsűri megnevezése
• pályázatok feltöltésének kezdete: 2016. március 1., kedd
• pályázatok beadási határideje: 2016. április 13., szerda éjfél
• eredményhirdetés, a három ösztöndíjas megnevezése: 2016. május 25., szerda
• a nagydíj átadása: 2016. október 21., péntek

A zsűri tagjai:
1.  Horányi Attila, a zsűri elnöke, művészettörténész, esztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének docense
2.  Ann-Christin Bertrand, a C/O Berlin kurátora
3.  Krzysztof Candrowicz, a łódźi Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatója és a Hamburgi Fotográfiai Triennálé művészeti vezetője
4.  Oltai Kata, művészettörténész,kurátor
5.  Clément Saccomani, a NOOR fotóügynökség ügyvezető igazgatója

•  titkár: Virágvölgyi István, a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára

A pályázatot két nyelven, magyarul és angolul, kizárólag elektronikus úton, a www.capa-nagydij.capacenter.hu weboldalon lehet benyújtani, amelynek tartalmaznia kell:

1. A PÁLYÁZÓRA VONATKOZÓ ALAPINFORMÁCIÓKAT:
adatokat, elérhetőségeket, fényképet – az állampolgárságot vagy lakhelyet igazoló dokumentumot a szervezők a pályázat teljes ideje alatt kérhetnek2. A PÁLYAMŰRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓKAT:
a már készülő munka bemutatását (képek, képsorozatok – kiegészítésként videók, videó-sorozatok, dokumentáció stb.)
szinopszist, projekttervet, amelyben a pályázó kifejti, hogy a készülő munkát hogyan kívánja befejezni, milyen végleges formát tervez a munka számára, hogyan tervezi installálni stb. (tartalmi kifejtés és ütemterv)

3. A PÁLYÁZÓ MUNKÁSSÁGÁNAK BEMUTATÁSÁT:
részletes önéletrajzot
portfóliót, referenciamunkákat: minimum egy, maximum öt korábbi munka

A pályázati anyagra vonatkozó technikai lehetőségek és követelmények a nagydíj honlapján lesznek elérhetők.

A Capa Központ a díjazott műveket népszerűsíti és bemutatja. A Központ nem szerez szerzői jogot a készülő munkák felett, de korlátlanul használhat minden nyertes pályamunkát és az ahhoz kapcsolódó tartalmakat (fotókat, videókat, dokumentációt, könyvet stb.) a díjjal, annak népszerűsítésével, kommunikációjával stb. kapcsolatban.

A pályázat szabályainak, a formai követelmények vagy a határidők be nem tartása a pályázatból való kizárást vonhatja maga után. A leadott pályaművek tartalmáért az azt leadó pályázó viseli a teljes jogi felelősséget és annak minden következményét, amely lehet a pályázatból való kizárás is. A pályázat (ösztöndíj vagy díj) korábbi nyertesei nem vehetnek részt újra a pályázaton két évig. Nyertes alkotócsoportok tagjai más alkotócsoport tagjaként vagy egyéni pályamunkával újra indulhatnak a pályázaton.

A pályázatról bővebb információt az info@capacenter.hu címen lehet kérni.


 
Elejére!