Keresés...

Puklus Péter: Unsafe to Dance

A Capa Központ szakmai együttműködésével nyílik meg Puklus Péter Unsafe to Dance című kiállítása a C/O Berlin galériában.

Puklus Péter: Unsafe to Dance
Thinking About Photography

„Az eszközök arra szolgálnak, hogy megvalósítsák a gondolatokat. Én a legtökéletesebb eszközt akarom használni a mondanivalóm kifejezésére, és ha ez történetesen a tánc, akkor táncolni fogok.” Puklus Péter

Előre. Hátra. Állj. Remix. Fókusz. Perspektívaváltás. Ismétlés. Megértés. Puklus Péter folyamatosan fedezi fel vizuális kozmoszunkat – egyaránt térképezve fel a külső galaxis és saját belső univerzumának kérdéseit. Játékosan mozog a dimenziók közt, hogy még alaposabban a mélyére hatolhasson a világ lényegének és hatásainak. Gyakran indul ki egy látszólag jelentéktelen tárgyból, hétköznapi helyzetekből, melyek aztán túllépik hagyományos funkcióik határait a megjelenítés folyamatában, ezáltal nyerve teljesen új értelmet. Puklus Péter állandóan újrarendezi a tárgyakat, kapcsolatba hozza őket egymással, saját asszociációival ruházza fel őket. Fotósorozatai egyszerre tanulmányok, vázlatfüzetek és utazások a felismerések birodalmában, melyek szétfeszítik a hagyományos határokat, és radikálisan kitágítják a fotográfiai teret. Saját ritmust és mintát követnek – mentesek minden konvencionális, kronológiai vagy logikai sorrendtől. Nyitott befejezés.

Puklus „Handbook to the Stars” és „Epic Love Story of a Warrior” című sorozatait most első ízben fogta össze egy kiállítássá Ann-Christin Bertrand kurátorsága alatt a C/O Berlin. A nagyjából 80 munkát magában foglaló esemény bepillantást enged a magyar művész sokoldalú munkamódszereibe.

A Handbook to the Stars sorozatban Puklus Péter az emberi agyat és annak végtelen lehetőségeit veszi górcső alá – portréiban megjelenik az elme folyamatos narratívák létrehozására és összefüggések teremtésére való képessége. Gyakran teljesen összefüggéstelen gondolatok fonódnak össze, kapcsolatok jönnek létre, majd tűnnek el újra. Az ember állandó törekvése az, hogy megerősítést nyerjen környezete folyamatosan áramló mozgásában. Puklus Péter számára az égbolt jelenti belső világának membránját és vizuális analógiáját, az átalakulást egy nagyobb egész részévé – az évmilliók óta kisebb bolygókhoz kapcsolódó állócsillagok, a csillagképek, amelyek mindegyike mintha egy külön történetet mesélne el.

Az Epic Love Story of a Warrior Puklus Péter személyes történeteken és történelmi eseményeken alapuló munkája, melyben Puklus, kibővítve művészi eszköztárát, összetett, háromdimenziós kollázsokat hoz létre szobrokat, fotókat, filmeket és installációkat alkalmazva. Formális szinten kiemeli a szembetűnő összefüggéseket az avantgárd művészet és a korszak politikai-társadalmi koncepciói között, melyek erős hatásukkal és hagyományaikkal még ma is nagyban befolyásolják a régió társadalmait.

Fotóművészetében Puklus Péter olyan médiumot használ, amely főképp dokumentációs jellegű. Művészeti munkamódszere azonban nem fotográfiai, sokkal inkább egy szobrász vagy egy előadóművész módszeréhez hasonlítható. Rendezőként vonul végig háromdimenziós installációin, és befejezetlen munkafolyamatai már meglévő képsorozatai közé illeszti az új felvételeket. A formákat, fényt, árnyékot, időt és teret felölelő kísérletével Puklus Péter új hatókört hoz létre, és határokat lép át a fotografikus képpel dolgozva – különböző méretek, anyagok, ismétlődés és vágás, illetve a keret megszakítása. Amikor szükséges, a statikus képet mozgóra cseréli, a pozitívat negatívra, az analógot digitálisra, és folyamatosan vált a színes és a fekete-fehér megjelenítés között is. Moholy-Nagy Lászlóhoz és Wolfgang Tillmanshez hasonlóan Puklus Péter szintén önmaga megértését keresi a fotográfiában, de szeretné magát a médiumot is felfogni annak teljes kiterjedésével és korlátaival együtt.

Puklus Péter 1980-ban született a romániai Kolozsváron, és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanult fotográfiát, majd a párizsi École National Supérieur de Création Industrielle (ENSCI) új média design szakára járt. Munkáit fotókönyvekben jelentette meg, és számos önálló és csoportos kiállításon mutatta be őket – többek között: Foam (Amszterdam), Krokus Gallery (Pozsony), Festival International de Mode & de Photo (Hyères) és Unseen Photo Fair (Amszterdam). 2016-ban szeretne DLA címet szerezni a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Puklus Péter jelenleg Budapesten él és dolgozik.

Thinking About Photography című sorozatával a C/O Berlin egy teljesen új művészeti formátummal ajándékozta meg a német fővárost, amely teljes tudatossággal helyezi a középpontba a kortárs fotóművészet új trendjeit. A fotográfiát mindig is nagymértékben befolyásolták a technikai újdonságok, és a közelmúlt médiatörténelme során ez állandó fejlődéshez és változáshoz vezetett. A digitális fotográfia megjelenése egy újabb átalakulási folyamatot indított el, melynek fokozatosan megjelenő hatásai és jelentősége élénk viták tárgyát képezik évek óta a fotóművészek és fotós szakemberek nemzetközi világában. A „Thinking About Photography” évenként akár három kiállításon fog lehetőséget nyújtani arra, hogy a fotográfia médiumának fejlődésén és új irányzatain elmélkedhessünk. A fotográfiai alkotás, észlelés és szemléltetés új módjainak felfedezésével a sorozat arra bátorít, hogy tágabb fogalmak mentén gondolkodjunk a médium jövőjéről.

A kiállítás kurátora: Ann-Christin Bertrand
A kiállítás helyszíne: C/O Berlin
A kiállítás megtekinthető: 2016. február 6. – április 24.

  


 
Elejére!