Keresés...

Tom Hanks = Gregory Peck (12)

Még Steven Spielberg-et is meg lehet lepni. A legendás rendező legújabb munkája, a Kémek hídja (Bridge of Spies, hazai bemutató: november 26.) megtörtént esetet dolgoz fel. Tom Hanks egy biztosítási ügyekkel foglalkozó ügyvédet játszik benne, aki a hatvanas évek elején egy Kelet-Berlinben lezajló kémcserét kénytelen lebonyolítani. Bár a filmezést alapos kutatás előzte meg, egy részlet rejtve maradt: és Spielberg is csak egy New York-i elővetítést követő beszélgetésben, a filmbéli ügyvéd gyerekeitől szerzett róla tudomást.

1965-ben már majdnem készült film az ügyből, akkor Gregory Peck kapta volna a szovjet kémet egy elfogott amerikai kémpilótára cserélő, kénytelenségből hőssé váló átlagember szerepét. Az MGM stúdió végül a kubai rakétaválság hatására fújta le a forgatást: úgy érezték, a 3. világháború küszöbén nem szabad a Szovjetuniót ilyen filmmel provokálni.

Pedig Spielberg szerint, azóta csak rosszabb lett a helyzet.

  "A hidegháború udvarias játék volt ahhoz képest, ami ma zajlik" – mondta a rendező a Kémek hídja vetítését követő beszélgetésen. "A kémkedés ma sokkal durvában megy. Amikor az ember tévét néz, a tévé is nézi őt: mindenkit nagyon sok fül hallgat…"


IC Press


             

 
Elejére!