Keresés...

A kamarazene 100 éve


  • 2015. október 12., hétfő 19 óra


Baranyay Piroska – gordonka
Kövecs Ágnes – zongora

Mendelssohn: D-dúr szonáta, op. 58
Dvořák: Négy romantikus darab, op. 75

Boulanger: Három darab csellóra és zongorára (1914)
Grieg: a-moll szonáta, op. 36

Baranyay Piroska gordonkaművész és Kövecs Ágnes zongoraművész száz évet átívelő kamaraestjén igazán izgalmas műsort hallhat a közönség. A programban elsőként megszólaló Mendelssohn mű, elég kényelmes tempóban, két és fél évig készült. Talán nem meglepő, hiszen a zeneszerzőnek nem az a tipikus szenvedésekkel teli romantikus élete volt, nagyon gazdag családba született. Második csellószonátája könnyeden csillogó, de valójában zenéje sűrű mélységeket mutat meg nekünk. A következő mű Dvořák eredetileg hegedű-zongorára írott darabja. A szerző kezdeti kanyargós pályafutása után – hiszen tizenegy évesen otthagyta az iskolát, és hentes tanulónak állt – csak a zenével foglalkozott. Az itt elhangzó romantikus Dvořák-darabok lélekáradásai, szenvedélyes hangvételei a cselló meleg bársonyos hangján magával ragadják a közönséget.
A francia zeneszerzőnő, Nadia Boulanger három cselló-zongora darabja igazi zenei ritkaságnak számít. Az utolsónak felcsendülő Grieg a-moll csellószonáta népszerűsége méltán vetekszik a komponista a-moll zongoraversenyével.
A közreműködő két művész közös iskolai múlttal rendelkezik, hiszen mindketten a Bartók Béla Konzervatóriumban tanultak, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomáztak. Számos hazai és külföldi szerepléseik mellett mindketten tanítanak.

Belépőjegy: 1400 Ft, diákjegy: 700 Ft



 
Elejére!