Keresés...

Cseh és Szlovák Filmkarnevál


Az utóbbi évek legsikeresebb cseh-szlovák koprodukcióban készült filmjeivel és sztárvendégekkel zárja a téli szezont a Szlovák Intézet és a Cseh Centrum. A filmek rendezőivel és színészeivel Veiszer Alinda beszélget, szombaton pedig egy többnyelvű zenés ünnepséggel zárul a négynapos karnevál. Cseh vendégek: Andrea Sedláčková a Fair Play rendezője, illetve Oliver Malina-Morgenstern, a Hrabal dokumentumfilm rendezője és Tomáš Mazal a film egyik szereplője. A rendezvény főtámogatója a Staropramen, a világ 1. számú prágai söre.


Virágkorát éli Csehország és Szlovákia koprodukciós filmgyártása, amelyben a cseh és szlovák alkotók mellett a szlovákiai magyar művészek is fontos szerepet játszanak. A Staropramen által támogatott fesztiválon bemutatásra kerülő játék- és dokumentumfilmek a jelen és a közelmúlt problémáit dolgozzák fel. Erős társadalmi háttérábrázolásuk mindig személyes megközelítéssel párosul, legyen szó bár elmélyülő, komoly vagy groteszk a végeredmény.

A vetítéseket a televízíó képernyőjéről sokunknak ismerős Veiszer Alinda színészeket és rendezőket megszólaltató beszélgetéssorozata követi. A február végi Cseh és Szlovák Filmkarnevál záróbuliján pedig a Szlovákiában és Csehországban egyaránt nagyon népszerű magyar származású énekes- és színésznő, Szidi Tobias koncertezik.

A fesztivál részletes programja

  # Február 25. szerda, 19.00 nyitófilm Fair Play

Cseh/szlovák/német filmdráma, 2014, 100’ | cseh, angol felirat, magyar szinkrontolmácsolás
Rendező: Andrea Sedláčková | Forgatókönyv: Andrea Sedláčková | Operatőr: Jan Baset Střítežský
Szereplők: Bárdos Judit, Aňa Geislerová, Eva Josefíková, Roman Luknár, Ondřej Novák, Ondřej Malý

Csehszlovákia, 1983. Egy ígéretes fiatal rövidtávfutó lány bekerül a csúcssportolókat felkészítő központba. Anyja és edzője is azt reméli, hogy megfelelő felkészüléssel sikerül kijutnia az olimpiára. Tudtán kívül doppingolni kezdik, ennek köszönhetően egyre javulnak az eredményei, viszont jelentkeznek az első egészségügyi problémák is. A lány úgy dönt, saját erőből is eléri az olimpiai küszöböt, és ha sikerül kijutnia külföldre, végre találkozhat disszidens apjával is.


 A film után Veiszer Alinda beszélget a rendezővel és Bárdos Judit főszereplővel.





 
Elejére!